Arabiska kvinnor i media

Eller, en jordansk feminist, snarare. Seminariet kvinnliga röster om kvinnors villkor i arabiska media skulle haft två paneldeltagare, men Mari [sic?] från Libanon kunde inte komma. Enligt ett brev från henne som lästes upp skulle en debatt om yttrandefrihet “kännas som att debattera inredningen i köket medans huset brinner” så hon ställde in sitt besök och blev kvar i Beirut.

Kvar var Sawsan Zaidan från Jordanien, med Sophie Heine som utfrågare. SZ är en radiojournalist som fått upp feministiska frågor på agendan via sitt radioprogram; under 24 program belyste hon kvinnofrågor som annars inte diskuteras.

För tillfället är jag för slut i huvudet för att skriva ihop en bra sammanfattning – jag skriver en senare eller imorgon – men lyssna för all del på föreläsningen. Precis som de tidigare inspelningarna så är ljudet inte det bästa (trots att jag satt längst fram. eller på grund av att jag satt längst fram och högtalarna är riktade åt mitten), och folk hostar och prasslar de första fem minuterna. Men om du skruvar upp ljudet och lyssnar ordentligt så kanske du får ut något av det, hoppas jag.

De sista femton minuterna var ägnade åt frågor och svar, och jag har skrivit ner frågorna nedan, utifall de inte hörs på inspelningen. (bara kvinnor frågade, och det är inte så konstigt eftersom det var en överväldigande majoritet kvinnor på föreläsningen. Kvinnofrågor är fortfarande en fråga för kvinnor, så klart)

1) Det finns en stor andel kristna i de länder du har tagit upp. Jag kommer också från Jordanien och växte upp som kristen, och jag känner mig lika traditionstyngd som en muslim kvinna. Tror du inte att separationen mellan religion och tradition ändå är giltig?

2) Vilka makter i de muslimska länderna uppfattar står på din sida; vem har du fått stöd av?

3) Hedersmord och hedersvåld – vågar du ta upp det i ditt program?

4) Kan svenska kvinnor befria jordanska kvinnor?

5) Hur går finansieringen av oberoende media till, och hur ser lagen på oberoende media?

[audio:kvinnor_i_arabiska_medier_low.mp3]

Ladda ner en lågkvalitets-version via den här länken, eller orginalfilen på 50mb.