nämen! vi är optimister minsann!

en fördel jag kan tänka mig med att vara religös är att man kan säga lite vad som helst och folk vet vad man har för skäl att säga det. för att förtydliga – din moraliska grund är liksom lagd.

eller för att förtydliga lite till; jag gick just på en diskussion om det goda livet, och det mest radikala kom från K.G Hammar, före detta ärkebiskop. de andra debattörerna var Stefan Edman (miljödebattör), Leif Johanson (VD volvo) och Alice Bah (generalsekreterare för rättvisemärkt).

den urspännande debatten pendlade mellan å ena sidan solidariskt företagande, och å andra sidan konsumentmakt. för att illustrera spännvidden på en skala:

där ute till vänster står någon som skulle kunna uppfattas som radikal.

förutom K.G Hammar så fanns ingen kritik av varken konsumtionssamhället eller kapitalismen eller fraktionaliseringen av människor och samhällen (Hammar talade mer om “behovet att tänka efter kring vad det innebär att vara människa”), och bortsett från ett uppriktigt passionerat anförande av Alice Bah så var det väldigt mycket lull-lull och publikfrieri med fina klyschor. fysefasiken.

jag spelade in eländet mest för att frågan är aktuell på yelah.net, där en debatt om primitivism just kommit igång. jag fick sitta längst bak i salen eftersom det var så mycket folk där (journalister kommer in sist, i mån av plats), så ljudkvaliten kanske inte är den bästa – det blir dock bättre efter fem tio minuter då alla vant sig vid att tala direkt in i mikrofonen

[audio:det_goda_livet.mp3]
högerklicka på den här länken för att ladda ner.

som en rolig sidnot kan jag säga att Carl-Jan Granqvist drack av mineralvattnet här. å andra sidan har han börjat rekommendera lådvin på tv, så hans smaklökar kanske fått sig en kanderad järpe för mycket och gett upp hoppet? nåja, är vattnet gott nog för honom så är det säkert gott nog för mig; jag måste sluta dricka så här mycket kaffe – känns som om mina ögon är täckta av en hinna koffein.